Tiedot pienosrakettitoiminnan säännöistä ym.
Pienoisraketit (virallisesti pienoismalliraketti, engl. model rocket) ovat keveistä materiaaleista rakennettuja, noin 20 – 150 cm pitkiä raketteja, joita ammutaan tehdasvalmisteisella, kertakäyttöisellä rakettimoottorilla. Raketit laskeutuvat laskuvarjon tai “streamerin” hidastamina, minkä jälkeen ne voidaan ampua uudestaan.
Pienoisraketti ei ole ilotulite, eikä siihen saa laittaa hyötykuormaksi räjähtävää materiaalia.
Pienosraketit yhdistävät hauskalla tavalla askartelun, yhdessä tekemisen, ulkona oleilun, tieteen ja rakettitekniikan. Useimmat raketit ovat “perusraketin” näköisiä, mutta ne voivat yhtä hyvin olla aitojen avaruusrakettien pienoismalleja, futuristisia malleja tai rakettiliidokkeja. Niiden kyytiin voi laittaa myös hyötykuormaa kuten korkeusmittareita tai kameroita.
Rakettiharrastus Suomessa
SATS on järjestänyt 90-luvun lopulta lähtien rakettikursseja, joilla käydään läpi rakettien rakennetta ja toimintaperiaatteita sekä turvallisuusnäkökulmia. Kurssilla oppii suunnittelemaan ja rakentamaan vakaita raketteja sekä lennättämään niitä turvallisesti. Kurssin suoritettuaan saa myös luvan ostaa rakettimoottoreita ja lennättää raketteja ympärivuotisesti.
Suomessa ei ole rakettimoottorien maahantuontia- Mutta Raketenbaumlage Klima toimittaa kuriirilla (DHL) CE-tyyppihyväksyttyjä pienoisrakettien moottoreita. Moottoreiden ostamisen edellytyksenä on 18 vuoden ikä. Tätä nuoremmatkin saavat toki rakentaa ja lennättää raketteja, mutta lennätys tapahtuu täysi-ikäisen, rakettikurssin suorittaneen henkilön vastuulla.
Rakettikursseja on järjestänyt Suomessa SATS:in lisäksi Aalto-yliopiston rakettikerho Pollux sekä Tampereen teknillisen yliopiston avaruusteknillinen kerho Castor. Tulevat rakettikurssit löydät tapahtumasivulta tai Polluxin ylläpitämältä Rakettifoorumilta.
Kurssi on mahdollista suorittaa myös etänä. Tästä voi kysellä tarkempia tietoja johtokunnalta.
Rakettiharrastuksen taustoja
Rakettiharrastus virisi alkujaan Yhdysvalloissa 1950-luvulla, kun avaruuden valloitus oli juuri alkamassa. Monia kiinnosti kehittää ja ampua omia rakettimalleja, mutta toimivan rakettimoottorin rakentaminen oli haastavaa ja riskialtista. Monet itsesuunnitellut moottorit räjähtivät pommin tavoin. Tätä kysyntää varten kehitettiin 1950-luvun lopulla kaupallisesti valmistetut rakettimoottorit, joita saattoi käyttää omissa rakettimalleissaan.
Rakettiharrastus on levinnyt ympäri maailmaa, mutta paikalliset lainsäädännöt vaikuttavat paljon harrastuksen puitteisiin. Joissakin maissa rakettimoottoreita saa tiettyyn kokoon asti ostaa kuka vain, toisaalla moottoreita ei saa lainkaan.
Suomessa harrastuksen tila on vaihdellut viimeisen vuosien aikana. Ennen 90-lukua moottoreita saattoi ostaa vapaasti harrastekaupoista Suomessa. 90-luvun puolivälissä sattuneet ilotuliteonnettomuudet (mm. Komet Bomb) aiheuttivat kuitenkin muutoksia lainsäädännössä, mikä kielsi rakettimoottoreidenkin myynnin kokonaan.
90-luvun lopulla SATS:n perustajajäsen Bernt Hoffrén sai myyntiluvan Turvatekniikan keskukselta (Tukes) neljälle saksalaisen Weco Feuerwerksin valmistamalle moottorimallille. Tukesin ehtona rakettimoottoreiden myynnille kuitenkin oli, että ostajat ovat saaneet riittävän koulutuksen rakettien lennätykseen. Tämän myötä SATS alkoi järjestää rakettikursseja, jonka suoritettuaan sai ostaa rakettimoottoreita ja lennättää raketteja ympärivuotisesti. Kurssilla tutustutaan rakettien vakauteen ja lento-ominaisuuksiin sekä turvallisuusnäkökulmiin.
Vuonna 2013 Weco Feuerwerks ilmoitti lopettavansa rakettimoottoreiden valmistuksen. Sen sijaan eurooppalainen Klima oli alkanut valmistaa uudentyyppisiä rakettimoottoreita harrastelijoille. Kliman moottoreilla on eurooppalainen CE-hyväksyntä, eivätkä sen vuoksi vaadi myyntilupaa Tukesilta. Tukes pitää kuitenkin erittäin toivottavana, että moottoreita luovutetaan vain henkilöille, joilla on riittävä tietämys niiden käytöstä.
Räjähdysainelainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa ja se tulee mahdollisesti vaikuttamaan myös rakettiharrastukseen. Tukes kuitenkin suhtautuu positiivisesti harrastukseen, joten suuria muutoksia ei ole odotettavissa. SATS pyrkii olemaan aktiivinen ja vaikuttamaan lainsäädännön valmisteluvaiheessa edistääkseen rakettiharrastuksen mahdollisuuksia Suomessa.