2021/1-2
Sisältö
Vignettes from the Early SAF Years 1959 – 1965
It was a wintry Helsinki night in 1959, with an approving beep from Sputnik passing overhead – when four high-school buddies got together and founded a rocket club they named “Sällskapet för Astonautisk Forskning” or SAF for short. The four…
Pääkirjoitus
Matti Lepomäki Vuosi 2021 alkoi hyvin haastavasti Avaruusluotaimen osalta. Toimitusta varjostaa vuosi 2020, jonka Covid-19 vei mennessään. Lehtemme on harrastelijavoimin koottu ja ihmisillä oli runsaasti asioita hoidettavana, kun elämä etsi uutta normaalia, joten avaruusluotainta ei julkaistu vuonna 2020. Päätoimittajan tehtävät…
Puheenjohtajalta
Jäsenistölle tervehdys uudelta puheenjohtajalta! Vanha puheenjohtajamme Mika Jalava astui sivuun, pitkän ja kunniakkaan kauden päätteeksi. Hänen manttelinperijäksi valikoidun minä, Matti Lepomäki, nelikymppinen sähkövoimainsinööri joka on puuhaillut seuran rakettipuolella muutaman vuoden- Toimin ennen tätä puheenjohtajan pestiä Suomen Historiallisen Miekkailun Seuran puheenjohtajana. …
Lyhyesti Kiertoradoista
Alkusanat Otetaan muutama peruste heti alkuunsa. Avaruuteen on helppo päästä. Siellä pysyminen on vaikeaa. Kiertoradalle pääsyyn on mentävä suurella nopeudella sivusuunnassa Kiertoratamuutoksissa mielekäs yksikkö on joko km/s tai m/s. Ap(sis) on termi joka tarkoittaa kahta ääripistettä- Apoapsis planeetasta riippumaton radan…
Kun avaruus ei riitä
Aamuyöllä 30.1.2020 Maan kiertoradalla oli poikkeuksellinen läheltä piti -tilanne. Kaksi vanhaa satelliittia, avaruusteleskooppi IRAS ja tiedustelusatelliitti GGSE-4, ohittivat toisensa vain kymmenien metrien etäisyydeltä. Satelliittien nopeus toisiinsa nähden oli 14,7 km/s, joten kyse oli äärimmäisestä lähiohituksesta. Molemmat satelliitit ovat olleet poissa…